زندگینامه حسین عرفانی دوبلور برجسته سینمای ایران
حسین عرفانی دوبلور برجسته و فقید سینمای ایران است که به جرات می توان گفت هیچ سینما دوستی در ایران نیست که حداقل چندین نقش ماندگار از حسین عرفانی در ذهن نداشته باشد. حسین عرفانی به جای بسیاری از بزرگان هنرپیشگی ایران و جهان سخن گفته است. او بسیار شوخ طبع و خنده رو بود. استاد حسین عرفانی پس از ۵۷ سال حضور در بالاترین جایگاه دوبله کشور؛ در بیست و یکم شهریور ماه سال ۹۷ و به علت سرطان ریه در تهران در گذشت. همسر حسین عرفانی شهلا ناظریان است. او نیز همچون حسین از نعمت صدایی زیبا برخوردار است و در پیشه ی دوبله مشغول به فعالیت است.
دوران کودکی و نوجوانی حسین عرفانی
حسین عرفانی متولد پنجم مرداد ماه سال ۱۳۲۱ است. او در محله سرسبیل هاشمی تهران و در یک خانواده ی شلوغ و دوست داشتنی و مذهبی به دنیا آمد. حسین تک پسر است، او چهار خواهر دارد. پدرش با سنگ فیروزه امرار معاش می کرد. حسین کوچک عاشق مراسم و آئین نیمه شعبان در محله شلوغ و پرتردد سرسبیل بود. این مراسم را می توان اولین مواجه حسین با آئین نمایش دانست.
مجله تهران مصور کوچولوها و مخالفت پدر
مجله تهران مصور زمینه ساز گره خوردن حسین عرفانی با دنیای هنرپیشگی بود. حسین دبستانی به طور منظم مجله ای با این نام را خریداری می کرده است. این مجله بلیط هایی برای اجرا و دیدن نمایش در اختیار خوانندگانش می گذاشت. نهایتا این اتفاقات، منجر به ایفای نقش حسین عرفانی در تئاتری به نام «توپاز به کارگردانی ( نصرالله محتشم ) می گردد. جایی که اجرای دیر وقت حسین در تئاتر شک پدر را بر می انگیزاند.
پدر حسین در نهایت به راز او پی برده و با ادامه ی حضور او در این تئاتر مخالفت می کند. مخالفتی که در نهایت با وساطت نیمی از فامیل برطرف می گردد! حسین عرفانی در همین تئاتر و در حالی که در کلاس پنجم دبستان مشغول به تحصیل بود، با نام «هنرستان هنرپیشگی» آشنا می شود. نامی که انگیزه ی حسین عرفانی شد.
حسین پس از اجرای اولین تئاتر خود به این نتیجه رسیده بود که برای حضور موثر در هنرپیشگی نیاز است تا تحصیلات آکادمیک داشته باشد. حسین عرفانی در اشتیاق ثبت نام در هنرستان هنرپیشگی تمامی روزهای سال ششم دبستان را شمارش می کند. سرانجام پس از دریافت مدرک ششم دبستان، دوان دوان خود را به هنرستان هنرپیشگی می رساند. جایی که متوجه شد، سه سال زودتر آمده!
حسین عرفانی در اوج ناامیدی بود که به طرز معجزه آسایی در حیاط هنرستان به سه مرد بر می خورد که کلاس های آقای سمندریان را برای هنرپیشگی به او معرفی می کنند. آن سه مرد: استاد علی نصیریان، عباس جوانمرد و استاد محمد نوری بودند. او یکسال در این کلاس ها حضور پیدا کرد و در این سال و سال های دیگر در نمایش های متعددی حضور داشت.
آغاز فعالیت حرفه ای به عنوان دوبلور
حسین عرفانی جوان به واسطه خسرو پرویزی کارگردان تئاتر به دفتر علی کسمائی می آید. و این شروع ورود حسین عرفانی به دنیای دوبله است. حسین عرفانی در اولین نقش خود تنها یک جمله داشت: «نمایش ۳ دقیقه دیگه شروع میشه!» او به گفته ی خودش ۱۰ بار مرد و زنده شد تا این جمله را بگوید. او اولین دستمزدش که ۱۵۰ تومان بود را، بابت چند ماه کار از احمد رسول زاده دریافت می کند.۱۵۰ تومانی که با آن یک دست کت و شلوار، یک پیراهن و یک کفش می خرد و ۳۰ تومان هم پس انداز می کند!
دومین استودیویی که حسین عرفانی به واسطه ی آن اولین نقش بزرگ خود را هم گرفت به مدیریت آقای بهارلو اداره می شد. بهارلو از همان اولین برخورد رنگ صدای حسین را پسندید. حسین به سرعت از نقش های حاشیه به نقش اصلی رسید. حسین عرفانی در این سال ها همچنان در تئاتر هم حضور داشته است.
حسین عرفانی به گوینده ی ثابت نقش آرنولد در تمامی فیلم هایی که از وی به فارسی دوبله شده است بوده است. جالب است بدانید با این حال که در کارنامه دوبله حسین عرفانی تعداد کارتون ها و انیمیشن ها از نظر کَمیت، زیاد نیست، اما حسین عرفانی علاقه ای ویژه به انیمیشن دارد و دوبله ی این ژانر را سخت می داند. حسین عرفانی یکبار برای مرگ یکی از کاراکترهای انیمشین ” قلب اژدها ” در استدیو گریسته است. یکی از صداهای ماندگار استاد عرفانی در کارتون لوک خوش شانس و در نقش ” جالی ” اسب لوک خوش شانس بوده است.
حسین عرفانی و دی دی
صدای حسین عرفانی از نظر خیلی از علاقه مندان سری دی دی از عملکرد بازیگری اش شیرین تر بود. حسین عرفانی در فیلم دی دی و ارثیه فامیلی در هفت نقش صحبت کرد. جالب است بدانید در ابتدا قرار بود هر شخصیت از دی دی توسط یک گوینده دوبله شود. اما نهایتا با مخالفت یکی از مدیران ارشد دوبله سازمان، قرار شد همچون فیلم اصلی که دی دی در تمامی شخصیت ها توسط یک نفر (دیتر هالروردن) اجرا می شود؛ دوبله فیلم هم تنها توسط یک نفر اجرا گردد. او در طول سال های فعالیت اش به این اصل اعتقاد داشت: دوبله می بایست همچون تئاتر امری جمعی باشد. این سبک از دوبله که حسین از پیروانش بود و خود نیز در ارتقای آن سهمی داشت؛ یکی از برتری های دوبله ی ایرانی است.
زندگی خصوصی حسین عرفانی
همسر حسین عرفانی شهلا ناظریان است. آن ها دو دختر و یک پسر دارند. مهسا عرفانی هم مشغول به حرفه ی گویندگی است و در یکی از پروژه هایش مدیر دوبلاژ پدر بوده است. اولین جمله دختر حسین عرفانی در یک پیام بازرگانی صدا و سیما این بود: مامان جون بستنی اش خوشمزه تره!
حسین عرفانی عاشق خانواده اش است و در برنامه تلویزیونی دورهمی مهران مدیری گفت: «حتی دوربین ها هم به عشق من و همسرم حسودی می کنند.»
درگذشت استاد حسین عرفانی
استاد حسین عرفانی سرانجام در بیست و یکم شهریور ماه ۱۳۹۷، در سن ۷۶ سالگی به علت سرطان ریه دار فانی را وداع گفت.
لیست آثار حسین عرفانی
- صداپیشگی :
لیست صداپیشگی های حسین عرفانی به قدری طولانی و بلند بالا است؛ که تنها به بخشی از آن ها در اینجا اشاره می کنیم.
- فیلم ها :
حسین عرفانی با صدای ماندگار خود بسیاری از بزرگان دنیای سینما را دوبله کرده است؛ او همچنین دوبلور برخی از اساتید هنر بازیگری ایران نیز بوده است.
هامفری بوگارت در فیلم های : شاهین مالت / کازابلانکا / خواب بزرگ / دست چپ خدا
ارسن ولز در فیلم اتللو
کلارک گیبل در فیلم بر باد رفته
مارلون براندو در فیلم شورش در کشتی بونتی
ژرار دوپاردیو در فیلم فتح بهشت
گری کوپر در فیلم ملاقات با جان دو
پیتر اوتول در فیلم لورنس عربستان
جیمز میسون در فیلم شمال از شمال غربی
توشیرو میفونه در فیلم ریش قرمز
آنتونی کوئین در فیلم ماجراهای شگفت انگیز مارکوپولو
سرجیو نیکولاسو در فیلم دوئل
هریسون فورد در فیلم خون ران
آرنولد شوارتزینگر در فیلمهای سری نابودگر و تقریبا تمامی فیلم های پخش شده از او
ساموئل ال جکسون در فیلم داستان عامه پسند
مورگان فری من در فیلم رستگاری در شائوشنگ
لارنس فیشبرن در فیلم ماتریکس
ایان مک کلن در فیلم ارباب حلقه ها
جیم کری در سرگذشت ناگوار
رابرت دنیرو در فیلم مخمصه
شان کانری در انیمیشن قلب اژدها
جمشید مشایخی در فیلم های ماه عسل و سراب
جهانگیر فروهر در فیلم دائی جان ناپلئون
فرامز قریبیان در فیلم گوزن ها
ایرج قادری در فیلم نقره داغ
فتحعلی اویسی در فیلم ریحانه
کامران باختر در افعی
محمد علی کشاورز در فیلم طائل
عنایت بخشی در فیلم های یوزپلنگ و بالاش
بهزاد رحیم خانی در فیلم گریز از مرگ
بهمن مفید در فیلم های داش آکل و خاطرخواه
کاظم اَفرندنیا در فیلم های کفش های میرزا نوروز و هشت بهشت سفیر
منوچهر اولیایی در فیلم سازمان چهار
حسین گیل در فیلم های سفر سنگ و سراب
جمشید هاشم پور در فیلم های دشمن و خط قرمز
محمد بانکی در فیلم شاهین طلائی
پیمان برازنده در فیلم پایگاه جهنمی
محمد برسوزیان در فیلم چشم شیطان
همایون در فیلم بابا شمل
علی ثابت فر در فیلم کانی مانگا
و اکبر عبدی در سفر جادوئی
· بازیگری :
حسین عرفانی در حد فاصل سال های ۱۳۴۱ تا ۱۳۸۰ در هفت سریال هم ایفای نقش کرد.
او در کارنامه هنری خود یک اجرای مسابقه تلویزیونی خاطره انگیز هم دارد. او در سال ۱۳۷۷ و به همراه همسرش مسابقه تلویزیونی تلاش را بر روی آنتن داشت.