پرفسور محمود حسابی
۱۲۸۱: سال تولد پرفسور حسابی (تهران) ۱۲۸۸-۱۲۸۵ : عزیمت به بغداد، دمشق، سوریه ۱۲۹۳-۱۲۸۹ : تحصیلات ابتدایی در بیروت ۱۲۹۶ : پایان تحصیلات متوسطه در کالج امریکایی بیروت ۱۲۹۹ : تحصیلات عالیه دانشگاهی در رشته ادبیات در دانشگاه بیروت (در سن هفده سالگی) ۱۳۰۱ : اخذ مدرک مهندسی راه و ساختمان از دانشکده مهندسی بیروت ۱۳۰۳
سید محمود حسابی در ۳ اسفند سال ۱۲۸۱[۲] (۱۳۲۱ ه. ق) در تفرش از پدر و مادر تفرشی زاده شد.پدرش سیدای دوری از میهن، در مدرسه کشیشهای فرانسوی آغاز کرد. در همان زمان تعلیمات مذهبی و ادبیات فارسی را نزد مادرش فرا میگرفت. او قرآن و دیوان حافظ را از حفظ میدانست. او همچنین بر کتب بوستان سعدی، گلستان سعدی، شاهنامه فردوسی، مثنوی مولوی و منشات قائم مقام فراهانی اشراف کامل داشت. حسابی با شعر و موسیقی سنتی ایران و موسیقی کلاسیک غرب به خوبی آشنا بود. او در نواختن ویولن و پیانو مهارت داشت. وی در چند رشته ورزشی نیز موفقیتهایی کسب کرد، از جمله کسب مدرک نجات غریق در رشته شنا در دوران نوجوانی در بیروت.[۸][۹] محمود حسابی در ۱۲ شهریور سال ۱۳۷۱ هجری شمسی در بیمارستان دانشگاه ژنو درگذشت. آرامگاه (خانوادگی) وی در شهر تفرش قرار دارد.
همچنین وزارت راه و ترابری جمهوری اسلامی ایران یکی از کشتیهای ناوگان ایران را به نام دکتر حسابی نام گذاری کردهاست.
تحصیلات
شروع تحصیلات متوسطه او همزمان با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود. از این رو به مدت دو سال در منزل به تحصیل پرداخت. پس از آن در کالج آمریکایی بیروت به تحصیلات خود ادامه داد. در سن ۱۷ سالگی لیسانس ادبیات، و در سن ۱۹ سالگی لیسانس بیولوژی را اخذ نمود. پس از آن در رشته مهندسی راه و ساختمان از دانشکده فرانسوی مهندسی در بیروت فارغالتحصیل شد. در آن دوران با اشتغال در نقشهکشی و راهسازی، به امرار معاش خانواده کمک میکرد. او همچنین در رشتههای پزشکی، ریاضیات و ستاره شناسی به تحصیلات دانشگاهی پرداخت.
حسابی در دانشگاه سوربن فرانسه، در رشتهٔ فیزیک به تحصیل و تحقیق پرداخت. در سال ۱۹۲۷ میلادی در سن ۲۵ سالگی دانشنامه دکترای فیزیک خود را، با ارائهٔ رسالهای تحت عنوان «حساسیت سلولهای فتوالکتریک»، با درجه عالی دریافت نمود.
لیسانس ادبیات از دانشگاه آمریکایی بیروت (۱۲۹۹ ه. ش)
لیسانس مهندسی راه و ساختمان از دانشگاه فرانسوی بیروت (۱۳۰۱ ه. ش)
لیسانس ریاضیات، ستارهشناسی و زیستشناسی از دانشگاه آمریکایی بیروت (۱۳۰۳ ه . ش)
لیسانس مهندسی برق از دانشکده برق پاریس (۱۳۰۴ ه. ش)
لیسانس مهندسی معدن از مدرسه عالی معدن پاریس (۱۳۰۵ ه. ش)
دکتری فیزیک از دانشگاه سوربن فرانسه (۱۳۰۵ ه. ش)
مناصب سیاسی
در زمان حکومت سلطنت پهلوی، حسابی یک سناتور انتصابیِ شهر تهران در دورههای اول، دوم و سوم مجلس سنای ایران بود. وی همچنین وزیر آموزش و پرورش کابینه محمد مصدق در سالهای ۱۹۵۱–۱۹۵۲ بود.
فعالیتهای شغلی و اجتماعی
حسابی با وجود امکان ادامه تحقیقات در خارج از کشور، به ایران بازگشت و به پایهگذاری علوم نوین و تأسیس دارالمعلمین و دانشسرای عالی، دانشکدههای فنی و علوم دانشگاه تهران، نگارش دهها کتاب و جزوه و راهاندازی و پایهگذاری فیزیک و مهندسی نوین پرداخت.
با امید به اینکه ایران هزاران دکتر حسابی حسابی داشته باشد
با سلام
خدمت سرکار خانم غیاثی
ممنون از تلاشی که داشتید
و امیدوارم با هم ایرانی سرفراز تر از دیروز بسازیم
با تشکر
باطرز فکر شما خیلی حال میکنم .
دکتر حسابی مرد بسیار زحمت کش و وطن پرستی بودند و خدمات زیادی به وطن نمودند اما ایشان فیزیکدان برجسته ای نبودند و نامگذاری پدر علم فیزیک به ایشان اجحاف در حق فیزیکدانان بزرگ ایران زمین می باشد. نام ایشان را باید پدر وطن خواهی گذاشت نه فیزیک. ایشون توی هیچ زمینه ای در فیزیک مقاله ی برجسته ای نداشتند و اینها همش بازار گرمی است که پسرش مهندس حسابی شایع کرده.
ما در حال حاظر فیزیکدانان بزرگی در بهترین دانشگاههای دنیا داریم مثل پروفسور علی جوان که در سال ۱۹۵۲ لیزر رو برای بار اول ایشون ساختند و عضو هیئت علمی دانشگاه برکلی هستند و جایزه بزرگ آلبرت انشتین را برده اند و خدارو شکر هنوز نیز زنده می باشند
خدا روح دکتر حسابی رو شاد کنه و امیدوارم پسرشون از دروغ پردازی بیشتر در مورد این پیرمرد دوست داشتنی دست برداره.
با تشکر
(دانشجوی دکترای فیزیک-دانشگاه صنعتی شریف)
دکتر محمد یا محمود!!!
با تشکر
آقا این که شرح حال پروفسور محمود حسابی بود نه محمد
حواستون کاست
حق با شماست اصلاح شد.