زندگینامه حبیب الله آموزگار
زندگینامه مشاهیر تاریخ ما:
حبیبالله آموزگار در سال 1296ش در اصطهبانات فارس متولد شد تحصیلات مقدماتی خود را تا 12 سالگی در همان منطقه به پایان رسانید و در سن 16 سالگی به شیراز فرار کرد و ادامه تحصیلات متوسطه و عالی خود را در فقه و اصول به پایان رسانید. همچنین وی سه سال به تحصیل علوم جدید از جمله جغرافیا، ریاضیات، تاریخ پرداخت و چون این دوران مصادف با وقایع مشروطه بود مسئولیت پخش نشریاتی مانند حبلالمتین (کلکته)، شمس (اسلامبول)، چهرهنما (مصر) با وی بود آشنایی با نشریات مزبور وسیلهای شد تا وی به سوی تهران حرکت کند.
آموزگار در سال ۱۲۸۷ش به تهران آمد و کار خود را با مصححی نشریه مذاکرات مجلس شورای ملی آغاز و با تدریس در مدرسه آلیانس (درس عربی) و ترجمه مطلب برای نشریات (از عربی به فارسی) و مدیر قسمت فارسی و ادبیات عرب مدرسه سیروس ادامه داد. در ۱۲۹۷ش وکلای شیراز آموزگار را به وزیر معارف وقت معرفی کردند وی نیز اورا به ریاست مدرسه ادب رسانید. این ریاست شش سال به طول انجامید و سپس در کابینه سردار سپه وزیر معارف (محتشمالسلطنه) آموزگار را به ریاست معارف فارس انتخاب کرد، آموزگار خود میگوید: «در این 2 سال مدارس تاسیس کردم و ورزش را در مدارس معمول کردم».
1306ش با روی کار آمدن علیاکبر داور و تغییر وزارت عدلیه به دادگستری، آموزگار از افرادی بود که از وزارت معارف به دادگستری منتقل شد ابتدا عضو استیناف اصفهان بود پس از چندی آموزگار درخواست انتقال به تهران کرد که مورد مخالفت داور قرار گرفت و گویا همین اختلاف باعث میشود که آموزگار شش ماه انفصال از خدمت بشود و مجددا به مشاغل فرهنگی خود روی میآورد. سال 1310ش مجددا توسط داور به عنوان بازرس قضایی به دیوان کشور دعوت میشود مشاغل وی در این وزارتخانه تا سال 1329ش دادیار دیوان کشور، رئیس اداره رویه قضایی، مستشار دیوان کشور بود، علاوه بر وزارت دادگستری وی در اداره ثبت اسناد و املاک نیز که توسط داور تاسیس شده بود فعالیت میکرد.
در کابینه حسین علا ۱۳۲۹ ش حبیبالله آموزگار به وزارت فرهنگ رسید اگر چه عمر این کابینه بسیار کوتاه بود وی معتقد است که در این مدت به اعتصاب معلمین که قبل از به وزارت رسیدن وی شروع شده بود خاتمه داده حقوق آنان پرداخت شده، مدارس مجددا باز شد، و تحریکات عناصر چپ که محرک اصلی بودند خنثی گردید.
آموزگار پس از دوره وزارت جزء کمیسیون تقسیم املاک سلطنتی بود و همچنین مسئولیت بانک عمران نیز که در همین راستا بود به وی واگذار شد (۱۳۳۱ش ).
با تشکیل مجلس سنا حبیبالله آموزگار در دوره دوم و سوم به عنوان سناتور انتصابی از شیراز به نمایندگی رسید (اسفند 1332- اردیبهشت 1340ش) در این مدت علاوه بر سناتوری هر دو هفته یکبار در جلساتی که در دربار تشکیل میشد توسط حسین علاء شرکت میجست.
از فعالیتهای عمده سیاسی و فرهنگی آموزگار میتوان به عضویت وی در حزب جمعیت عامیون ایران (دموکرات)، عضو جمعیت دفاع ملی (1333ش)، عضو حزب ملیون به ریاست دکتر اقبال (1337 ش) اشاره کرد. همچنین فعالیتهای فرهنگی (1290 – 1328 ش) او سردبیری و دبیری چندین نشریه از جمله اطلاعات آفتاب(1)، صدای ایران، رهنما، علم و اخلاق، جهان آینده و دموکرات ایران بر عهده وی بوده است. علاوه بر نشریات فوق آموزگار به تألیف و ترجمه کتبهای بسیار مانند اصلاحات اجتماعی، عالم ارواح، زن در جامعه، فرهنگ آموزگار، کتب درسی مدارس و…. پرداخته است. و کتاب سیاست طالبی را نیز به تشویق استاد خود حاج سید ابراهیم شیرازی برای اولین بار در ایران به چاپ رسانید.
آموزگار دارای چهار پسر به نامهای جمشید، جهانگیر، هوشنگ و کورس بود که همگی آنها مشاغل مهم کشوری داشتند. حبیبالله آموزگار در فروردین 1359ش درگذشت.
پی نوشت:
1. این نشریه قبل از روزنامه اطلاعات فعلی مدت زمان کوتاهی به چاپ میرسیده است.
منابع:
1. http://www.iichs.org نوشته آسیه آل احمد
منبع:
- سایت مشاهیر تاریخ ما، اِنی کاظمی
- http://bashgah.net/fa/category/show/72467
تاریخ ما امیدوار است با انتشار بیوگرافی بزرگان تاریخ، قدمی در راستای بهبود وضعیت فرهنگی و حافظه تاریخی مردم کشورمان بردارد. / انی کاظمی