زندگینامه جان کوم خالق واتس اپ
جان کوم مدیر مشهور شبکه اجتماعی واتس اپ است که توانسته شهرت و ثروت زیادی برای خود دست و پا کند. جان کوم یک پسر بچه فقیر اوکراینی بود که با نبوغ و علاقه زیادی که در امر برنامه نویسی داشت، برخلاف محدودیت های فراوانی که زندگی او را احاطه کرده بود، با تلاش و پشتکار فراوان توانست پیام رسان واتس اپ را طراحی کند و با فروش آن به مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت فیس بوک به ثروت ۱۹ میلیارد دلاری دست پیدا کند.
دوران کودکی و نوجوانی جان کوم
جان کوم در سال ۱۹۷۶ در شهر کیف در نزدیکی اوکراین متولد شد. او دوران کودکی سختی داشت. وقتی ۱۶ ساله بود، برای رهایی از فقر و بی پولی به آمریکا رفت تا آینده ای برای خود بسازد. قبل از این که جان به آمریکا مهاجرت کند، قرار بر این بود که ابتدا پدرش به آنجا برود و پس از مستقل شدن خانواده ی خود را به یک زندگی خوب دعوت کند؛ ولی ورق برگشت و جان کوم فرشته ی نجات خانواده اش شد.
در همین سنین نوجوانی بود که در یک فروشگاه مشغول به کار شد و همین امر شرایط را برای باز کردن یک دکه ی کوچک فروش مواد غذایی برای او فراهم آورد. او به همراه مادر و مادربزرگش به کالیفرنیا رفتند و جان در آن جا به دانشگاه سن خوزه وارد شد؛ ولی تحصیل را نصفه کاره رها کرد. پیش از این در دبیرستان در رشته ی برنامه نویسی مشغول بود.
حدود پنج سال از زندگی آن ها در آمریکا گذشته بود که پدرش از دنیا رفت و همین امر ضربه ی سختی به روحیه جان کوم وارد کرد.
شکل گیری ایده طراحی واتس اپ
با وجود تمام سختی هایی که در زندگی متحمل شده بود، اما موفقیت و آینده ی درخشان او از دیدار با برایان اکتو در شرکت یاهو، بنا نهاده شد. دیدار آن ها منجر به یک دوستی صمیمی شد و این دوستی سبب شد تا جان کوم در شرکت یاهو مشغول به کار شود؛ و این واقعا یک موقعیت طلایی برای جان کوم بود.
همان طور که از نام شرکت یاهو پیداست، با دنیای مجازی و اپلیکیشن های گوشی های پیشرفته سر و کار دارد. جان کوم نیز وقتی آیکون ها و ابزارک های روی گوشی ها و سیستم ها را مشاهده کرد؛ فکری مثل جرقه آتش موفقیت او را روشن کرد. او آینده ی خوبی برای تکنولوژی آی تی در برابر خود می دید.
ایده ای که به ذهنش رسیده بود خیلی عالی بود و جان کوم سعی کرد تا ایده ی خود را در ذهنش مرتب کند. در این میان بود که به یاد دوست خود آلکس فیشمن افتاد. کسی که با او در انجمن شرقی اروپایی ها دیدار کرده بود. این گونه بود که جان کوم با همکاری آلکس پیام رسان واتس اپ را به بازار عرضه کردند.
برخی به اشتباه Whats app را با لفظ What’s up یکی می دانند، در صورتی که واژه ی اصلی Whats app است. در کنار این افتخار بزرگ هم اکنون کار فروش مواد غذایی هم در کارنامه ی این خانواده ثبت شده است. آن ها اکنون سرمایه ای بالغ بر ۶.۸ میلیارد دلار دارند و این یعنی این که دیگر فقری در این خانواده وجود ندارد.
واگذاری واتس اپ به فیس بوک
اوایل کار فروش مواد غذایی بود که جان کوم با دفتر فیس بوک قراردادی امضا کرد. شرکت فیس بوک با دفتر اصلی واتس اپ خیلی فاصله نداشت. همین قرارداد باعث یک تغییر بزرگ در زندگی مالی جان شد، زمانی که واتس اپ توسط فیس بوک با قیمت ۱۹ میلیارد دلاری خریداری شد.
پس از آن جان کوم همراه یکی دیگر از شرکای واتس آپ به کنفرانس جهانی موبایل راهی بارسلونا شدند. آن جا بود که با شهردار بارسلونا ملاقات کردند. در این کنفرانس علاوه بر شهردار، مارک زاکربرگ به همراه همسرش پریسیلا چان در کنفرانس حضور داشتند.
جالب است بدانید با وجود این که جان کوم یک مولتی میلیارد است، اما همچنان در پی پس انداز کردن و سرمایه گذاری کردن می باشد. جان کوم حتی قبل از فروش ابزارک واتس اپ وضع مالی خوبی داشت و به عنوان یک کارآفرین نمونه شناخته شده بود. از نظر جان ارائه ی یک محصول عالی و بی نقص بیشتر از پولسازی اهمیت دارد.
پس از گذشت مدتی جان کوم به طور رسمی عضو هیئت مدیره ی شرکت بزرگ و مشهور فیس بوک شد. او اکنون در این شرکت حدود ۲ میلیارد دلار سهام دارد؛ یعنی چیزی معادل ۴۵ درصد از کل سهام شرکت.
جالب است که بدانید جان کوم، بسیار در امور خیریه مشارکت دارد و تا به حال کمک های زیادی به فقرا کرده است، ولی ترجیح می دهد کسی از این کمک ها خبردار نشود.
نکات جالبی که در مورد شرکت واتس اپ نمی دانید
تا قبل از این موفقیت ها نسخه های اولیه واتس اپ ایراداتی داشت و همین امر سبب شده بود تا این ابزارک خیلی محبوب نباشد، ولی جان کوم هرگز ناامید نشد و همچنان به تلاش خود ادامه داد.
شرکت واتس آپ در سال ۲۰۰۹ تأسیس شد و نخستین بار در سال ۲۰۱۲ بود که فیس بوک پیشنهاد خرید واتس اپ را به جان داد؛ ولی جان مخالفت کرد. تا این که در سال ۲۰۱۳ جان با قبول قرارداد ۱۹ میلیارد دلاری واتس اپ را به شرکت فیس بوک فروخت.
نسخه ی رایگان واتس اپ برای اولین بار در سال ۱۳۹۴ در اختیار کاربران قرار گرفت. امروزه بیش از یک میلیارد نفر از این برنامه ی محبوب استفاده می کنند و تمام موفقیت آن حاصل تلاش یک پسر ۱۶ ساله فقیر بود.