تاریخ ما
گزیده‌ای از تاریخ و تمدن جهان باستان

زندگی نامه شهید همت

زندگی نامه شهید محمدابراهیم همت

محمدابراهیم همت روز دوازدهم فروردین سال ۱۳۳۴ در شهرضای استان اصفهان متولد شد. او از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس و جنگ تحمیلی بود. ویژگی هایی نظیر برخورد دوستانه او با بسیجیان جان برکف، روحیه ایثار و استقامت کم نظیر او و رفتارهای متواضعانه او باعث شده نامش در تاریخ این مرز و بوم جاودانه شود.

زندگی نامه شهید محمدابراهیم همت

زندگی نامه

محمدابراهیم همت دوران دبستان و دبیرستان را زادگاه خود شهرضا با موفقیت پشت سر گذاشت و مدرک دیپلم خود را کسب کرد. او در زمان های فراغت از تحصیل و به ویژه در تابستان، هزینه های تحصیل خود را با کار کردت تامین می کرد و از این لحاظ نیز کمک بزرگی به خانواده خود می کرد. او سپس در سال ۱۳۵۲ وارد دانشسرای تربیت معلم اصفهان شد و پس از آن در سال ۱۳۵۴ به خدمت سربازی رفت. او از دو سال خدمت خود در آشپزخانه لشکر توپخانه اصفهان به عنوان تلخ ترین دوران زندگی خود یاد کرده است.

همت پس از بازگشت از سربازی شغلم معلمی را انتخاب نمود و در شهرضا و روستاهای اطراف آن به تدریس پرداخت. در همین سال ها ارتباط او با تعدادی از افراد انقلابی باعث شناخت بیشتر او از امام خمینی (ره) شد. او در کلاس های درس خود دانش آموزان را به مطالعه و افزایش آگاهی تشویق می کرد و به همین دلیل بارها از طرف ساواک به او اخطار داده شد. با این وجود او از آرمان های خود دست نکشید و راهش را در تربیت شاگردان ادامه داد. پس از مدتی ماموران ساواک در پی دستگیری او بودند و او مجبور شد از زادگاه خود فاصله بگیرد. او به شهرهای فیروزآباد، یاسوج، دوگنبدان و اهواز رفت و در آن جا ساکن شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی او به شهر خود برگشت و سپاه شهرضا را به همراه برادران و دوستان خود تشکیل دادند. آن ها در ایجاد نظم و امنیت شهرضا پس از انقلاب نقش اساسی داشتند و شهر را از وجود افرادی که قصد ایجاد ناامنی و آزار و اذیت مردم داشتند پاک کردند. همچنین تبلیغات آن ها نقش بسزایی در آگاهی جوانان داشت.

در بهار سال ۱۳۵۹ ابراهیم همت برای مقابله با گروهک هایی که در منطقه کردستان به ایجاد اغتشاش پرداخته بودند، به این منطقه اعزام شد. ایشان با توکل بر خدا و تلاش مثال زدنی خود این مناطق را از دست اشرار پاک کرد. سپس در سال ۱۳۶۱ او برای دفاع از مردم لبنان در مقایل رژیم صهیونیستی به این کشور رفت. پس از دو ماه حضور در لبنان او به کشور بازگشت و عازم جبهه های جنگ شد.

شهید همت در جنگ ایران و عراق

به دستور فرماندهی کل سپاه، محمدابرهیم همت و احمد متوسلیان تیپ محمد رسول الله (ص) را در جبهه تشکیل دادند. محسن رضایی درباره آن ها می گوید: “ما در حقیقت چهار لشکر داشتیم که اینها وقتی هر جا وارد می‌شدند، هیچ خطی در مقابلشان قدرت مقاومت نداشت، حاج همت و لشکر ۲۷ محمد رسول‌الله، حسین خرازی و لشکر ۱۴ امام حسین، مهدی باکری و لشکر ۳۱ عاشورا، احمد کاظمی و لشکر ۸ نجف که در هر کجا وارد می‌شدند، بدون استثنا با موفقیت همراه بود.”

سرعت عمل، صلابت و مقاومت مثال زدنی رزمندگان لشکر ۲۷ تحت فرماندهی شهید همت از افتخارات هشت سال دفاع مقدس محسوب می شود و هیچ وقت از اذهان پاک نخواهد شد. ایشان در عملیات های فتح‌المبین، بیت‌المقدس، رمضان و خیبر در جنگ ایران و عراق حضور داشتند.

در ادامه بخشی از نوحه سرایی سردار شهید ابراهیم همت برای سالار شهیدان در میان لشکر ظفر در عملیات مسلم بن عقیل در نهم آبان سال ۱۳۶۱ را می بینیم.

عملیات خیبر و شهادت ابراهیم همت

عملیات خیبر در سوم اسفند سال ۱۳۶۲ آغاز شد. این عملیات در مناطق هور الهویزه و زید انجام شد. هنگامی که ایشان در حال مقاومت در برابر حمله های عراق بودند، زمانی که برای بررسی وضعیت جبهه به جلو رفته بودند بر اثر اصابت گلولهٔ توپ در نزدیکی‌ ایشان، در غروب ۱۷ اسفند ۱۳۶۲ در محل تقاطع جاده‌های جزایر مجنون شمالی و جنوبی سر از بدنشان جدا شد و به درجه رفیع شهادت نائل شدند و به دیدار محبوب شتافت.

یکی از فرماندهان عراقی درباره مقاومت جانانه همت و یارانش گفته بود:”ما آنقدر آتش بر جزایر مجنون فرو ریختیم و آنچنان آنجا را بمباران شدید نمودیم که از جزایر مجنون جز تلی از خاکستر چیز دیگری باقی نیست!”. پیکر مطهر ایشان به اصرار خانواده شان در شهر محل تولدش و کنار امامزاده شاهرضا به خاک سپرده شد. همچنین سنگ مزاری به یادبود ایشان در قطعه ۲۴ ردیف ۷۷ شماره ۵۲۴ بهشت زهرا نصب شده است.

ویژگی های برجسته شهید همت

اخلاص، ایمان، عشق به عبادت، شجاعت، توکل به خدا و عشق به شهادت و امام از ویژگی های بارز این شهید والا مقام بود. پدرش درباره ایشان می گوید:«محمد ابراهیم از سن ۱۰ سالگی تا لحظه شهادت در تمام فراز و نشیب های سیاسی و نظامی، هرگز نمازش ترک نشد. روزی از یک سفر طولانی و خسته کننده به منزل بازگشت. پس از استراحت مختصر، شب فرا رسید. ابراهیم آن شب را به همه خستگی هایش تا پگاه، به نماز و نیایش ایستاد ووقتی مادرش او را به استراحت سفارش نمود، گفت: مادر! حال عجیبی داشتم. ای کاش به سراغم نمی آمدی و آن حالت زیبای روحانی را از من نمی گرفتی.»

سردار سرلشکر رحیم صفوی ،فرمانده سابق سپاه پاسداران نیز درباره ایشان می گوید: «او انسانی بود که برای خدا کار می کرد و اخلاص در عمل از ویژگی های بارز او بود، ایشان یکی از افراد درجه اولی بود که همیشه ماموریت های سنگین بر عهده اش قرار داشت. حاج همت مثل مالک اشتر بود که با خضوع و خشوعی که در مقابل خدا و در برابر دلاورمردان بسیجی داشت، در مقابله با دشمن همچون شیری غرّان از مصادیق «اشداء علی الکفار، رحماء بینهم» بود. همت کسی بودکه برای این انقلاب همه چیز خودش را فدا کرد و از زندگیش گذشت. او واقعاً به امر ولایت اعتقاد کامل داشت و حاضر بود در این راه جان بدهد، که عاقبت هم چنین کرد. همیشه سفارش می کرد که دستورات را باید موبه مو اجرا کرد. وقتی دستوری هر چند خلاف نظرش به وی ابلاغ می شد، از آن دفاع می کرد. ابراهیم از زمان طفولیت، روحی لطیف ،عبادی و نیایشگر داشت.»

در ادامه نگاهی داریم به سخنانی سردار شهید قاسم سلیمانی درباره شهید محمدابراهیم همت.

 

درباره زندگی شخصی و نظامی این شهید بزرگوار کتاب هایی نوشته شده است که از میان آن ها می توان به کتاب های هم‌پای صاعقه، ضربت متقابل، به روایت همت، ماه بالای سر بچه هاست و نیمه پنهان ماه اشاره کرد. همچنین بیستمین قسمت از مستند فرماندهان نیز به شهید همت اختصاص دارد.

2 نظرات
  1. صبا می گوید

    سلام دستتون دردنکنه دومین عکس شهید همت را هیچ کجا ندیده بودم خدا خیرتون بده

  2. جوکار می گوید

    دومین عکس بنظر نمییاد عکس شهید همت باشه شاید هم عکس دوران نوجوانی باشه اما اصلا به شهید همت شبیه نیست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.