زندگینامه علیاصغر خدادوست
پروفسور علیاصغر خدادوست در سال ۱۳۱۴ در شیراز زاده شد. دکتر خدادوست استاد چشم پزشک دانشگاههای آمریکا میباشد. وی یکی از چشمپزشکان ایرانی معروف در عرصه بینالمللی است که در چندین بیمارستان معروف به عمل و پژوهش در مورد مشکلات قرنیه چشم میپردازد.
تحصیلات:
دبستان و دبیرستان را در شیراز پشت سر گذاشت و به عنوان آموزگار در دبستان داوری داراب مشغول به کار آموزگاری شد. در سال ۱۳۳۳ در آزمون ورودی دانشکده پزشکی شیراز شرکت نمود و با درجه ممتازبین داوطلبان پذیرفته و در این دانشکده مشغول به تحصیل شد. دوره شش ساله پزشکی را با درجه ممتازپشت سر گذاشت و پس از یک سال گذراندن دوره دستیاری چشم و گوش و حلق و بینی در بیمارستان نمازی دانشگاه شیراز در سال ۱۳۴۱ از طرف دولت برای گذراندن دوره تخصصی در ایالات متحده انتخاب شد.
سوابق تحصیلی:
– دکترای پزشکی از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز (۱۳۳۳–۱۳۳۹)
-دستیار چشم و گوش و حلق و بینی (۱۳۴۰–۱۳۴۱)
-دستیار تحقیقاتی ایمنی شناسی قرنیه در مرکز چشم ویلمر آمریکا (۱۳۴۳–۱۳۴۶)
-دستیار تحقیقاتی ایمنی شناسی قرنیه در مرکز چشم در دانشکده پزشکی دانشگاه John Hopkins آمریکا (۱۳۵۹–۱۳۶۱)
-کمک دستیار چشم پزشکی دانشکده چشم پزشکی john Hopkins آمریکا (۱۳۴۱–۱۳۴۳)
-رتبه علمی: پروفسور دانشکده پزشکی Yale University
-رتبه علمی: پروفسور دانشکده پزشکی john Hopkins University
دانشگاه جانز هاپکینز:
دکتر خدادوست به عنوان نخستین و تنها دستیار خارجی در بخش چشم پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز (به انگلیسی: Johns Hopkins) در سال ۱۳۴۱ پذیرفته شد و دوران سه ساله دستیاری را به عنوان بهترین دستیار مرکز چشم پزشکی ویلمرشناخته شد. ایشان در این دوران علاوه بر تحصیل دردانشهای بالینی به طور فعال مشغول پژوهش در دانشهای پایه بود و مقالههای بسیاری در مجلههای گوناگون به چاپ رسانید. پس از پایان دوران، ایشان یک سال به عنوان مربی و یک سال به عنوان استادیار در بخش چشم پزشکی همان دانشگاه مشغول به کار شد و در سال ۱۳۴۷ علیرغم پیشنهاد و خواست دانشگاه جان هاپکینز عازم ایران شد و در بخش چشم پزشکی دانشگاه شیراز به عنوان استاد مشغول فعالیت شد. یک سال پس ازورودش به شیراز رئیس بخش چشم پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز به شیراز آمد و یک قرارداد مبادله دستیار میان بخشهای چشم پزشکی این دو دانشگاه امضا رسید. هر سال یک نفر از دستیاران بخش چشم پزشکی شیراز برای فراگیری تکمیل دانشهای پایه به دانشگاه جانز هاپکینز اعزام میشد و هر سال چهاردستیار به طور متناوب از دانشگاه یاد شده برای فراگیری دانشهای بالینی و تجربه عملی و تجربه در اعمال جراحی به شیراز میآمدند. این برنامه ۱۰ ساله از موثرترین برنامهها برای بالا نگه داشتن سطح آموزش و پژوهش ودرمان در دانشگاه شیراز و خصوصاً بخش چشم بود.
از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۹ وی هر دو سال یک بار به عنوان استاد مدعو شش ماه را دربخش چشم دانشگاه جانز هاپکینز برای ادامه برنامههای پژوهشی گذراند و در این دوران چندین مرتبه به عنوان مدرس در کشورهای بسیاری از جمله چین، ترکیه سوریه، عمان، پرو، اکوادور و ایتالیا فراخوان شد. دکتر خدادوست در سال ۱۳۵۹ عازم آمریکا شد و به عنوان استاد در بخش چشم دانشگاه جانز هاپکینز مشغول به کار گردید.
وی در سال ۱۳۶۱ به عنوان استاد و رئیس بخش چشم دانشگاه سیسیل انتخاب شد و در سال ۱۳۷۱ مرکز چشم پزشکی کنتیتکت در شهر نیوهیون را بنیان گذاشت و به عنوان سرپرست آن مشغول به کار شد. از سال ۱۳۵۹ ایشان به طور پیاپی سالی دوبار به ایران بازگشته و در فعالیتهای بالینی و آموزشی در بیمارستانهای گوناگون تهران و شیراز شرکت کردهاست.
افتخارات:
وی به طور متناوب توسط شخصیتهای برجستهای در چشم پزشکی آمریکا به عنوان بهترین جراح پیوند قرنیه در دنیا معرفی شده و شهرتش علاوه بر مقالات علمی متعدد و تحقیقات گسترده درزمینههای مختلف و کیفیت درمان و تجربه در درمان جراحی، مدیون تحقیقات پایهای بر ناراحتیهای سطح قرنیهاست، تا آنجا که در پیوندهای قرنیه روی مکانیسم دفع پیوند به افتخار او “Khodadoust line” نامگذاری شدهاست.
برخی از افتخارات پروفسور:
-اولین و تنها دستیار خارجی چشم پزشکی دانشگاه جان هاپکینز آمریکا(۱۳۴۱)
-بهترین دستیار مرکز چشم پزشکی ویلمر (۱۳۴۳–۱۳۴۶)
-اولین پیوند موفقیت آمیز قرنیه در سال ۱۳۴۶ در ایران
-نامگذاری متد Khodadoust Line در پیوندهای قرنیه روی مکانیسم دفع پیوند (نشانه پس زدن قرنیه یا وازدگی پیوند قرنیه)
-چندین سال متناوب بعنوان بهترین جراح قرنیه در دنیا توسط شخصیتهای برجسته چشم پزشکی آمریکا معرفی شدند.
-انتشار مقالات متعدد، فعالیت پژوهشی در علوم پایه(۴۰ مقاله ایندکس شده در Pubmed که ضمیمه میباشد)
-یکسال مربی و یکسال استادیار در بخش چشم پزشکی دانشگاه جان هاپکینز(۱۳۵۹–۱۳۶۰)
-استاد بخش چشم پزشکی دانشگاه شیراز و تبادل یک نفر از دستیاران چشم پزشکی ایرانی و چها نفر از دانشگاه جان هاپکینزبرای فراگیری دانشهای بالینی و تجربههای علمی و تجربه در اعمال جراحی(۱۳۴۷–۱۳۵۹)
-ادامه برنامههای پژوهشی بعنوان استاد مدعو در بخش چشم پزشکی دانشگاه جان هاپکینز از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۹ به تناوب زمان ۶ ماه، هر دوسال یکبار.
-دریافت عنوان محقق برتر از Lifetime achievement Award AMO (American Medical Association)
-دریافت جایزه چهره ماندگار چشم پزشکی از:American Ophthalmology Association (AOA)
-دریافت جایزه IRSO، انجمن علمی چشم پزشکی ایران در سال ۱۳۹۲
-نکوداشت از طرف کمیسیون ملی یونسکو-ایران در سال ۱۳۹۳
-کرسی پژوهشی «توسعه علوم جدید در چشم پزشکی» در سال ۱۳۹۳
در تارنمای پابمدسین، تعدادی از مقالات بینالمللی وی چاپ گردیدهاست.
فعالیتها:
پروفسور خدادوست در شیراز بیمارستان فوق تخصصی چشم دکتر خدادوست را بنا کرد. وی همچنین با دعوت استاندار اردبیل، ساخت بیمارستان چشم پزشکی سرعین را پذیرفته است.
سوابق اجرایی:
-استادیار/ استادمدعو / مربی چشم پزشکی ویلمر
-استادیار/ استادمدعو / دانشکده چشم پزشکی john Hopkins University
-رئیس مرکز مراقبتهای چشم کانکتیک
-عضو آکادمی چشم پزشکی آمریکا
-عضو انجمن پیشبرد علوم آمریکا
-بنیان گزار مؤسسه اربیس (بیمارستان سیار جراحی چشم پزشکی که در اکثر کشورهای محروم دنیا از جمله آفریقا فعالیت دارد)
-عضو شورای پیوند اعضا آمریکا
-عضو انجمن پزشکی آمریکا
-عضو انجمن تحقیقات بینایی و چشم پزشکی آمریکا
-عضو ممتحنه بورد تخصصی چشم پزشکی ایران
-استاد و مدیر گروه چشم پزشکی دانشکده چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز